Hypoglycemie

Hypoglycemie is een ziekte die te maken heeft met een te lage suikerspiegel in het bloed.

Symptomen die optreden bij hypoglycemie zijn:

allergieën
angsten
astma
besluiteloosheid
beverigheid
schimmelinfectie (candida albicans)
concentratiestoornissen
darmstoornissen
duizeligheid
eczeem
eetstoornis
fobieën
gapen en zuchten
gebrek aan eetlust
gewrichtspijn
hartkloppingen
hongeraanvallen
hoofdpijn
huilbuien
humeurigheid
impotentie
menstruatiestoornissen
nachtmerries
oorsuizen
overactief/ hyperactief
overmatig zweten
slapeloosheid
slechte adem
spiertrekkingen
trillende handen
uitputting
vergeetachtigheid
vermoeidheid
verwarring
wisselend humeur
woedeaanvallen
zelfmoordneigingen
zenuwachtigheid
zwaarlijvigheid

In de reguliere gezondheidszorg wordt hypoglycemie vaak niet achterhaald, waardoor je met medicatie of een verwijsbrief doorgestuurd wordt naar apotheek of psycholoog.

Wat gebeurt er bij hypoglycemie

Elke vorm van suiker die het lichaam binnen krijgt, wordt direct of indirect omgezet in glucose. Want in deze vorm gebruikt het lichaam suikers voor energie.

Onder suikers wordt niet alleen witte suiker verstaan, maar ook alle zetmeel, zoals brood, gebak, spaghetti en macaroni. Zetmeel wordt in het lichaam ook omgezet in suikers.

Om glucose om te zetten in glycogeen, de vorm waarin het lichaam glucose kan opslaan in de lever en de spieren, komt het hormoon insuline in actie.

Bij een teveel eten van suikers wordt de alvleesklier voortdurend gestimuleerd om insuline aan te maken, zodat de glucose snel kan worden omgezet in glycogeen en er te weinig glucose in het bloed achterblijft. Als dit gebeurt krijg je weer trek in suikers. Gelukkig is er in het bloed een reguleringsmechanisme dat het glucosepeil regelt.

Als er sprake is van stress vraagt het lichaam om een extra hoeveelheid energie (glucose). Stresssituaties kunnen variëren van ruzies, spanningen, infecties, operaties, trauma’s, extreme temperatuurswisselingen tot overmatig gebruik van alcohol, koffie en suiker. Alcohol, koffie, suiker en nicotine zorgen voor en onnodige afscheiding van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel omlaag gaat. In elke stresssituatie wordt het zenuwstelsel dus geprikkeld, waarbij het een signaal afgeeft om zo snel mogelijk voor glucose te zorgen. Hierop reageert het bijniermerg door het hormoon adrenaline te produceren, wat op zijn beurt glycogeen omzet in glucose. Adrenaline kan ook glycogeen omzetten in glucose, maar dan alleen in noodgevallen.

Bij hypoglycemie zijn er dus twee mogelijkheden,

  • hyperinsulinisme, voornamelijk door verkeerde voeding,
  • hypoadrenalinisme, voornamelijk door teveel stress.

Door voedingsmaatregelingen, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, voedingsupplementen en medicijnen kunnen de bloedsuikerspiegel normaliseren. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten.

Klik hier voor verdere informatie.

Hypoglycemie-basisch dieet

Omdat hypoglycemie bij overgevoelige mensen, ADHD en autisme vaak voorkomt naast een te zuur dieet is dit een aangepast dieet.

Klik hier voor verdere informatie.